Normalt er beton og klima ikke ligefrem venner. Fremstillingen af beton er meget energikrævende, og mange ser gerne forbruget formindsket. Men måske gemmer gammelt beton på nye muligheder. Det handler om at speede den naturlige naturlig proces, karbonatisering, op.
Processen sker mellem CO2 og calciumhydroxid (Ca(OH)2), der findes i betonen. Reaktionsprodukterne er calciumcarbonat (CaCO3) og vand. Den er som sagt langsommelig, men idéen er at speede den op.
Alle vores broer og facader optager kuldioxid, uden at vi gør noget som helst. Hvad hvis vi skulle designe vores huse til at absorbere mere kuldioxid? En sådan optimering ville reducere betonindustriens emissioner drastisk, siger Katarina Malaga, forsker i kemisk og mekanisk nedbrydning af byggematerialer (sten og beton) og professor i bæredygtigt byggeri ved RISE, til svt.
For at finde en mere klimasmart beton har forskere ved Institut for Arkitektur på et af Tokyos universiteter forsøgt at udvinde cement fra gammel beton. Ved at pulverisere materialet, nedsænke det i et varmt vandbad og lade et højt tryk af kuldioxid strømme gennem systemet, har de fremstillet porøse små cylindre af kulsyreholdig beton.
Den japanske beton indeholder helt op til 50 procent luft mod de sædvanlige cirka 5 procent, og er derfor uegnet som byggemateriale. Men det er andre muligheder.
Hvis vi groft knuser gammel beton på vores affaldsstationer, skabes der overflader, der kan optage kuldioxid direkte fra luften, og øge hastigheden på karbonatiseringen. Så kan man bruge det materiale som fyld i nye byggerier, påpeger hun.
Kilde: svt