Mange danske familier har været på jagt efter en billigere varmekilde i takt med, at el, olie, træpiller og andre energiformer bare steg og steg i pris.
Det har man kunnet mærke hus Decoflame, der siden 2008 har produceret biopejse. Omsætningen er vokset med 30 procent og salget af bioethanol er hele 20 gange højere end normalt.
Selvom den høje omsætningsstigning i høj grad har været drevet af de meget høje energipriser, ser CEO Kjell Thomsen et stort vækstpotentiale, der rækker udover den aktuelle energikrise, fordi biopejse er mere miljøvenlige end konventionelle brændeovne.
Det handler om røgpartikler og CO2.
– Alle ved, hvad en brændeovn er, men relativt få har kendt til biopejse. Nu oplever vi, at forbrugerne er ved at få øjnene op for, at bioethanol udleder langt mindre CO2 og færre skadelige partikler og derfor er bedre for sundheden og klimaet, end når du fyrer med brænde, fortæller Kjell Thomsen.
Brændstoffet, bioethanol, eller træsprit, fremstilles ved fermentering af sukkerstoffer eller stivelsesafgrøder.
Decoflame har i 2022 mere end fordoblet antallet af forhandlere i Danmark og kigger ind i en omsætningsvækst på 30 procent i regnskabsåret 2022/23. Her er det blandt andet brændeovnsforhandlere, som i stigende grad tager biopejsene ind som et alternativ til de træfyrede brændeovne.
Ligeledes samarbejder Decoflame med 25 typehusfirmaer i Danmark, der har været med til at udbrede kendskabet til biopejse som sekundær varmekilde i hjemmet.
Samtidig er der vækst i eksporten til England, Frankrig, Norge og Sverige, hvor meget høje energipriser er med til at give stor efterspørgsel på de danskproducerede biopejse.
Virksomheden forhandler også bioethanol til pejsene, og her har man oplevet en markant stigende efterspørgsel, hvor der sendes 35 gange mere ud af huset end sidste år. Det skyldes, at forhandlerne køber store mængder hjem for at sikre, at de kan forsyne forbrugerne. For ifølge Kjell Thomsen bør forbrugerne udelukkende anvende bioethanol, der er produceret specifikt til biopejse.
– Vi anbefaler at fyre med bioethanol, der har en alkoholprocent på mellem 96,5 og 97,5 procent. De resterende procent er vand og tilsætningsstoffer, der blandt andet forhindrer menneskelig konsumering. Her er det ikke ligegyldigt, hvad producenten har tilsat, da det i værste tilfælde kan give lugtgener og skade din pejs, forklarer Kjell Thomsen.
Sammenlignes effekten af at fyre med bioethanol og brænde, vil en biopejs typisk producere 2-4 kW varme, hvor en brændeovn typisk kan yde 6-8 kW varme. Men da der ikke dannes røg eller aske ved afbrænding af bioethanol, skal biopejse ikke tilsluttes en skorsten eller aftræk. Det betyder, at der ikke er varmetab, da al varme bliver inden døre.
Decoflame er i øvrigt som den eneste danske biopejsproducent med i et ekspertpanel gennem Dansk Standard, der er nedsat i EU-regi for at nedsætte et nyt regelsæt og afprøvningsnormer for brug af bioethanolpejse i Europa.
Kilde: Decoflame