Til næste år er det tid for BR25, og blandt nyhederne i det kommende Bygningsreglement er, at enfamiliehuse over 150 kvadratmeter også bliver underlagt krav til udledninger.
I byggebranchen er det velkendt for de fleste, men en undersøgelse foretaget af gulvvirksomheden Timberman viser, at 83 procent af boligejerne ikke kender til de nye regler.
– Vi har i byggebranchen længe vidst, at der kom grænseværdier for nybyggeri under 1.000 kvadratmeter, som er det nuværende skæringspunkt i det gældende bygningsreglement. Og selvom der stadig er mere end seks måneder til, at det nye bygningsreglement træder i kraft, sætter det da nogle tanker i gang, at kun to ud af ti danske boligejere kender til de nye grænseværdier, siger adm. direktør i Timberman, Mogens Fisker, og fortsætter:
– I de fleste tilfælde vil det være en totalentreprenør eller rådgiver, som står for udregningerne, men det er ejeren af boligen, som har ansvaret for, at byggeriet overholder grænseværdierne og dermed lever op til lovgivningen. Som privat bygherre er det vigtigt, at ens bolig lever op til de nye grænseværdier for at sikre sig, at man i fremtiden kan få godkendt ibrugtagning af sin bolig.
Han ønsker ikke at male Fanden på væggen, og det vil absolut også være overkill, at den enkelte boligejer, som skal i gang med at bygge et nyt parcelhus, sætter sig ind i alle detaljer i BR25.’
Omvendt kan det være en fordel at kende grænseværdierne, så man kan stille spørgsmål og være tryg ved, at ens nybyggeri overholder lovgivningen.
– Grænseværdierne i bygningsreglementet bliver løbende justeret, og det vil være noget nær umuligt for den almindelige boligejer at sætte sig ind i reglerne til fulde. Derfor skal alle dele af byggebranchen hjælpe med at informere om bygningsreglementet, så nybyggere bliver mødt med information, hvad enten de snakker med en arkitekt, ingeniør eller spørger til råds i den lokale trælast. Videndeling er med til at skabe gennemsigtighed i markedet og fastholde tilliden mellem byggebranchen og private, og det er en vigtig brik i den grønne omstilling af byggeriet, påpeger Mogens Fisker.
Kilde: Timberman