
Power-to-X og CO2-fangst er to klimateknologier, som de fleste forventer sig meget af. Nu har danske Estech fra Svendborg taget skridtet videre og har kombineret de to teknologier i én og samme løsning, som de kalder for Cappow.
Anlægget bygger på en patenteret teknologi, der kan fange over procent CO2 fra røggas, og det kan producere grøn brint og biobrændstoffer ud af den opsamlede CO2.
Brinten kan anvendes direkte som biobrændstoffer til lastbiler og fly. Og CO2-restproduktet er så rent, at det kan sælges til eksempelvis læskedrikproducenter, ligesom det kan konverteres til grønt brændstof.
– Der findes andre anlæg, der indfanger CO2, og der findes anlæg, der laver Power-to-X, men der er ingen andre i verden, der kan kombinere de to processer i ét og samme anlæg og med en teknologi, der er kommercielt rentabel. Derfor har vi enorme forventninger til den, som vi tror, kan blive en nøgleteknologi i den grønne omstilling, siger administrerende direktør i Estech, Søren G. Larsen.
Teknologien er nu så gennemprøvet, at den de kommende måneder skal gøres klar til brug i et nærved-fuldskala-anlæg på VandCenter Syd i Odense, der netop er taget i brug. Målsætningen er at sælge det første anlæg i løbet af 2024.
– Humlen ved Cappow-teknologien er, at den er så skalerbar, at den kan bruges af både mindre virksomheder og storskala-industrivirksomheder, biogasproducenter eller store affaldsforbrændingsanlæg. Så om man har brug for at fange 600 kilo CO2 i timen eller seks tons, betyder ikke noget, for vi kan skræddersy det enkelte anlæg til den enkelte kunde, forklarer Søren G. Larsen.
Det kommende anlæg ved VandCenter Syd afløser et pilotanlæg. Udover at det har kørt i to år, er det ligeledes det hidtil største CCS-anlæg her i landet.
I begyndelsen skal det nye anlæg køre frem til april. Under den periode skal det testes og valideres. Herefter venter en officiel indvielse
– Det er både vores ambition og forventning at stå med en fuldt kommerciel teknologi i løbet af næste år. Vi går all-in på den her teknologi, og det gør vi, fordi vi er overbevist om, at vi har at gøre med en gamechanger for dansk erhvervsliv og for den grønne omstilling, siger Søren G. Larsen.
Kilde: Estech