
I morgen ville vi have suget jorden tør, hvis alle levede som danskere. Det er nemlig tid for den danske overshootday, der i år ligger i morgen, den 19. marts.
2024-datoen var den 20. marts, og dermed er vi rykket én dag tættere på toppen, som Qatar sidder tungt på med en dato, der hedder den 6. februar.
Overshootday er en udregning, som nok er en anelse misforstået. Umiddelbart ville man forvente at alle oliestater, USA, Kina og den slags lande lå helt i front, men sådan forholder det sig ikke.
USA er på 9. pladsen (13.marts), mens et land som Mongoliet ligger på 4. pladsen, efterfulgt af Estland som nummer 5 og med Letland på 7. pladsen.
Konkret udregnes et lands overshootday ved at dividere et lands økologiske fodaftryk med den globale biokapacitet.
Økologisk fodaftryk måles i såkaldte globale hektarer (gha), og er et mål for, hvor meget areal af biologisk produktiv jord og vand en befolkning har brug for, for at producere alle de ressourcer, den forbruger, og for at absorbere det affald, den genererer.
Globale hektarer er nødvendige, fordi forskellige jordtyper har forskellig produktivitet. En global hektar af for eksempel afgrødejord ville optage et mindre fysisk areal end det meget mindre biologisk produktive græsareal, da der ville være behov for mere græs for at give samme biokapacitet som en hektar dyrket jord. Fordi verdens produktivitet varierer lidt fra år til år, kan værdien af en global hektar ændre sig lidt fra år til år – det ligger i omegnen af 1,48 gha
Hvis et lands økologiske fodaftryk er 4,25 globale hektar (gha), kunne et regnestykket være 4,25/1,48= 2,87
Altså skulle det pågældende land anvende 2,87 jordkloder for at leve, som man gør nu.
Kilde: Earth Overshootday