Danskerne bruger løs af materialer. Vi er oppe på at vi som samfund, altså husholdninger og virksomheder, tilsammen brugte 149 mio. tons materialer i 2022. Det er over 25 tons materialer for hver dansker.
Det viser tal fra Danmarks Statistik, der også fastslår, at det ikke bare er markant mere end den gennemsnitlige EU-borger, som forbruger lidt over 14 tons, men også at materialeforbruget er steget 7 procent på 10 år.
Det er en analyse om cirkulær økonomi, som udkommer sammen med Statistisk Tiårsoversigt 2024, der kortlægger det danske samfunds voldsomme overforbrug . Materialer bruges fx til murstensvillaer, motorveje, møbler og madvarer.
– Vores materialeforbrug er en del større pr. indbygger end i EU-landene som gennemsnit. Eksempelvis bruger vi hvert år store mængder sand og grus til byggematerialer, forklarer Aya Permin, fuldmægtig i Danmarks Statistik.
Når vi bruger mange materialer, er det svært at undgå at producere meget affald, men nogle materialer både kommer fra og ender som genanvendelse. Det kan være pap, der bliver genanvendt som rullen i toiletpapiret – det vi kalder cirkulær økonomi.
– Cirkulær økonomi er en modsætning til lineær økonomi og går ud på at bruge jordens ressourcer mere effektivt ved fx at genanvende gamle materialer i stedet for at indvinde nye. Et eksempel er, når du sorterer plastik, glas, metal og madaffald til genanvendelse i hver sin beholder. Cirkulær økonomi handler også om fx produktdesign, deleøkonomi og grønne investeringer, siger Sara Svantesson, specialkonsulent i Danmarks Statistik.
Kilde: Danmarks Statistik