
Elbiler og fossile biler kan være at sammenligne, da de ikke kører på samme energi-form. Er 77 kWh, som er batteristørrelsen på den populære Skoda Enyaq, meget eller lidt i forhold til fx 45 liter benzin eller diesel.
Hvis vil holder os væk fra produktionen af den fossile brændsel og elværkerne, men kun har fokus på bilerne, ser regnestykket således ud:
Der er 9,7 kWh i en liter benzin, mens der er 10,7 kWh i en liter diesel. Som gennemsnit altså cirka 10 kWh i en liter fossilt brændstof.
Det betyder, at når Skoda-ejeren står og lader op, hælder vedkommende blot hvad der svarer til 7,7 liter fossilt brændstof på bilen. Rækkevidden er, alt efter model, højre fod og tid på året, et sted mellem 350-500 km. Omregnet til den mere klassiske km/l, som anvendes i den fossile verden, er det et sted mellem 45 og 64 km/l.
Så langt kommer de færreste fossile bilister på en liter, og det på trods af, at de hælder ganske meget mere energi i bilens tank.
45 liter modsvarer til hele 450 kWh. En gennemsnitsfamilie i en gennemsnitsbolig vurderes at anvende 4.000 kWh – om året. Så efter cirka ni tankfulde, har man hældt energi på fossil-bilen, der modsvarer en families el-forbrug i et år.
Tilbage til fossil-bilen. Kan den rende 20 km/l kommer den ud på 900 km, før den er tom.
Men havde den haft samme effektivitet som Skoda´en, selv når det er koldt og føreren har en halvtung speederfod, ville den kunne rende en sjat over 2.000 km.
Og helt galt går det, når det er sommer, og elbilen er i sit es. Her ville den fossile fætter nå ud på næsten 2.900 km, altså tæt på 2.000 km mere end, hvad dens rækkevidde reelt er, hvis den havde samme effektivitet som elbilen.