![](https://www.klimafokus.dk/wp-content/uploads/sites/10/2022/09/folke.jpg)
I dag er det Danmarks Nationale Madspildsdag, og selvom vi stadig drøner massevis af mad ud, er vi blevet langt mere opmærksomme på madspild. Det skyldes i høj grad de globale kriser. Tidligere var de store kriser noget langt væk, men nu har de så at sige taget plads ved middagsbordet.
Det viser en undersøgelse fra foretaget af Epinion sammen med Folkekirkens Nødhjælp.
Hver anden dansker svarer således, at de smider mindre mad ud end tidligere netop på grund af de store globale kriser.
I Danmark har vi i mange år haft fokus på kampen mod madspild, men hvor det tidligere har handlet mest om frås og overforbrug, så handler det nu også om, at vores fødevaresystemer er under pres – blandt andet på grund af krigen i Ukraine og tørke på Afrikas Horn, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
De globale kriser har påvirket vores indkøbsmønstre, og dermed også, hvad vi sætter på bordet.
62 procent af danskerne – eller næsten 7 ud af 10 – er bekymrede for, at vi kommer til at mangle bestemte fødevarer som følge af klimaforandringerne. Samtidig er 39 procent bekymrede for, at krigen i Ukraine udfordrer fødevareforsyningen.
I stedet får at smide ud og købe nyt, tager omkring 40 procent et kig i køleskabet, og ser om de kan få noget fornuftigt ud af det, de allerede har til rådighed.
Jeg tror, at vores bekymringer hænger sammen med, at verden på mange måder er blevet mindre de seneste år. Den skyhøje inflation og dermed stigende priser skræmmer og rammer os alle sammen, uanset om man bor i Danmark eller Etiopien, hvor folk dør af sult. På den lyse side ved vi, at kriser ofte får os til at nytænke og ændre på gamle vaner. Derfor kan det vise sig, at vi står overfor et vigtigt vendepunkt, hvor vi sammen kan ændre den ubalance, der er i vores fødevaresystemer, siger Birgitte Qvist-Sørensen.
Kilde: Folkekirkens Nødhjælp