Mad i massevis finder stadig vej til vores skraldespande, viser en undersøgelse foretaget af Kantar Public for Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer. Undersøgelsen fastslår, at tæt på halvdelen af husstandene (44 %) smider mad ud mindst en gang om ugen.
– Noget tyder på, at vi fortsat har en stor opgave foran os. De gode madspildsvaner, som danskerne har lært under COVID-pandemien, hænger åbenbart ikke ved. Holdning er simpelthen ikke smittet af på handling. Måske vil inflationen og prisstigninger på fødevarer smitte af på danskernes madspildsvaner. Men den dag inflationen og prisstigninger på fødevarer falder, kommer vi højst sandsynligt igen til at opleve mere madspild. Til den tid skal vi genstarte hele kampen mod madspild, siger hun.
Selvom der har været fokus på madspild via diverse kampagner, har det ikke været tilstrækkeligt til at forhindre det. En travl hverdag kan være en del af årsagen, påpeger Per Vesterbæk, der er områdedirektør for Analyse & Statistik i Landbrug & Fødevarer.
– Vi kan se, at danskerne har en tendens til at glemme, hvilke fødevarer de har liggende derhjemme. Så køber man måske nogle nye og friske produkter, når man er ude og handle. Det tror jeg i høj grad sker, fordi mange har en travl hverdag, hvor man ikke helt får sat indkøbene i systemet, siger han.
I år er det 17 år siden, at Landbrug & Fødevarer lavede de allerførste beregninger af danske husholdningernes madspild. Og det er 15 år siden, at Stop Spild Af Mad bevægelsen så dagens lys, og bevægelsen er fortsat aktuel.
– Der er ingen tvivl om, at madspild er svært at komme helt til livs i et rigt samfund som det danske. Men vi skal fortsætte, for det er skidt for både klimaet, jordens ressourcer og vores privatøkonomi, at god mad ikke bliver spist, siger Per Vesterbæk.
Kilde: Landbrug & Fødevarer