Hos FNs klimapanel IPCC ser man teknologien som værende hel central i klimakampen, mens den for mange danskere mest er forbundet med en nem måde at rengøre ovnen på.
Det handler om pyrolyse, og nu smider Fonden for Retfærdig Omstilling 196 mio. kr. efter den, så der er mulighed for at udvikle teknologien yderligere.
Fonden for Retfærdig Omstilling er målrettet Nord- og Sydjylland, og investerer bl.a. i projekter med potentiale til at sikre udviklingen af CO2-fangst og -lagring og brintrelaterede teknologier, herunder Power-to-X.
Som grundlæggende teknik er pyrolyse velkendt. Det går kort fortalt ud på, at man ved høj varme og uden brug af ilt, kemisk spalter materiale. Man står efterfølgende med enten pyrolyseolie eller pyrolysegas.
De to kan erstatte fossil olie og indgå i produktionen af bæredygtigt brændstof til fx fly. Samtidig produceres biokul, der kan binde CO2 fra den oprindelige biomasse over lang tid. Biokul kan fx oplagres eller anvendes i beton.
Pyrolyse er inde under samme hat som Hydro Thermal Liquefaction (HTL), hvor man omdanner fast stoffer til flydende stoffer. Man undersøger bl.a. muligheden for at fremstille biobrændstof ved omdannelse af biomasse.
Begge teknologier kaldes ofte for brun bioraffinering.
Klimarådet har vurderet, at udrulning af teknologien i stor skala har potentiale til at reducere Danmarks udledning med op til 2 mio. tons CO2 i 2030.
Midlerne fra fonden bliver udmøntet af et indstillingsudvalg med 14 medlemmer, der har erhvervsmæssig indsigt og teknisk ekspertise inden for klima- og energiområdet. Formand for indstillingsudvalget er Peter Hansen, der er CEO for energiteknologi-virksomheden Welltec:
– Brun bioraffinering er en helt central teknologi, når det drejer sig om at konvertere rest- og affaldsprodukter fra fx landbruget til grøn energi og kulstof, som kan optage CO2. Især pyrolyse har et kæmpestort potentiale i klimaomstillingen, men lige nu er teknologien stadig på demonstrationsniveau. Vi har brug for forskning og innovation, så teknologien kan udvikles og kommercialiseres, og der hurtigst muligt kan skabes et marked. Den udvikling skal midlerne fra Fonden for Retfærdig Omstilling sætte fart på.
Små, mellemstore og store virksomheder, offentlige aktører, klynger, GTS’er, videninstitutioner, konsortier eller partnerskaber samt andre relevante aktører kan søge midlerne fra Fonden fra Retfærdig Omstilling.
Midlerne kan bruges til forsknings- og udviklingsaktiviteter, forprojekter og investeringer i bygninger og anlæg mv. Vurderingen er, at der ligger op mod 1.000 nye arbejdspladser i den nye sektor. Det stiller krav om efteruddannelse og omskoling, og derfor kan projekter også få støtte til kompetenceløft af arbejdskraft.
Kilde: Erhvervsministeriet