
Siden 1995 har vi i Danmark haft en ordning som via et gebyr på nye dæk finansierer indsamlingen af kasserede dæk. Ordningen er en stor succes, da så godt som alle kasserede dæk indsamles og genanvendes.
De høje energipriser har imidlertid gjort, at de to danske genanvendelsesvirksomheder for dæk ikke kan få økonomien til at hænge sammen længere. Dermed bliver der i et vist omfang ikke indsamlet gamle dæk i øjeblikket.
Manglende indsamling medfører ophobning af de udtjente dæk, som udskiftes hos dækcentre og værksteder. Såfremt der ikke hurtigst muligt igen kommer gang i genanvendelsen af dæk, frygter Dækbranchen Danmark, at der kan opstå et miljøproblem.
Det skyldes, at mange dækcentre og værksteder formentlig vil aflevere de kasserede dæk til de kommunale ordninger, som derefter leverer dækkene til forbrænding, uden nogen form for genanvendelse af dækkenes materialer.
For at imødekomme udfordringerne i branchen, har vi hos Dækbranchen Danmark rettet henvendelse til miljøminister Lea Wermelin for at forelægge problematikken. På baggrund af vores henvendelse oplyser ministeren, at hun har forståelse for udfordringerne, og at hun har sat ministeriet i gang med at finde en løsning. Det forlyder, at der arbejdes på en løsning i form af en regulering af gebyrerne, som opkræves ved salg af nye dæk, samt regulering af tilskudssatserne, som udbetales til dækindsamlere der indsamler de kasserede dæk, oplyser Volker Nitz, direktør i Dækbranchen Danmark.
Det er endnu uklart, hvornår en løsning kan ligge klar, så der igen kan komme gang i indsamlingen af gamle dæk
Kilde: Dækbranchen Danmark