Vi skal i langt højere grad hente vores opvarmning fra den europæiske undergrund – vi skal satse mere på geotermi, mener man i Europarlamentet, som står bag en samlet strategi for udbredelse af geotermi i Europa.
Går det efter planen, kan teknologien virkelig skubbe til fordelingen mellem de forskellige energikilder der anvendes til at holde varmen. Således er det forventningen, at geotermi har et potentiale til at dække 75 procent af den europæiske varmeforbrug, hvis teknologien rulles ud i stor skala.
– Det er en rigtig god dag for den grønne omstilling i Europa og Danmark. Potentialet i geotermi er enormt. Ikke mindst i de store byer rundt om i Europa, men også i Danmark. Der er derfor god grund til at vifte med det stjerneprikkede flag i dag, siger Maria Dahl Hedegaard, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, der repræsenterer alle landets fjernvarmeselskaber og industrien.
I Danmark er der allerede gang i flere projekter, hvor geotermisk varme bidrager til at udfase kul og reducere brugen af biomasse. På europæiske niveau kan geotermi blive så stort, at det udfaser naturgas. Det vil give en langt større forsyningssikkerhed.
Ydermere glimrer teknologien ved ikke at fylde alverden. Det er ofte en udfordring med den grønne energi, at den tage plads, og dermed kommer i karambolage med både dele af naturen, lokale/regionale interesser og lodsejere. Tillige bliver mange mere fyldige anlæg stoppet af beboere rundt om fx vindmøller og solcelle-anlæg.
Med beslutningen fra EU ligger der en køreplan, som landene kan tage til sig og anvende som udgangspunkt
Det er der brug for, ikke mindst disse år, hvor behovet for at reducere vores forbrug af naturgas af hensyn til klimaet og den geopolitiske sikkerhed er markant, siger Maria Dahl Hedegaard, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.
Samtidig sender chefkonsulenten en stor ros til de danske forhandlere på strategien. Ikke mindst Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet, Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre og Pernille Weiss fra De Konservative.
– Vi havde ikke fået en så flot strategi for geotermi, måske endda slet ikke fået en strategi, hvis ikke det havde for især de tre danske parlamentsmedlemmer. Det er der alt mulig grund til at rose. Det er en strategi, der udover at skubbe på for en grøn og bæredygtig el og varmeforsyning også understøtter udviklingen af en grøn industri, som især danske virksomheder er markedsførende på. Forhåbentlig sætter det sig i udviklingen af industrien i Danmark og et muligt stort eksportpotentiale, siger Maria Dahl Hedegaard.
Samlet set vil geotermi kunne levere op til 75 procent af det europæiske varmeforbrug og 15 procent af elforbruget i 2040.
Kilde: Dansk Fjernvarme