Klimaaftalen mellem de fleste af Folketingets partier, har fået ros stort set over hele linjen. Går man gennem reaktionerne lyder der betegnelser i retning af godt politisk håndværk, en balanceret løsning og andre lignende formuleringer.
Selvom roserne er i overtal bliver det dog stadig påpeget, at landbruget måske slap noget lettere end industrien, og at der i øvrigt skal overføres et stort milliard-beløb – over 40 mia. kr. som kompensation.
Det er dog også dem, som har meget svært ved at finde de positive gloser frem om aftalen, der er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne , Liberal Alliance, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti.
Medlemmer af Den Grønne Ungdomsbevægelse er svært utilfredse med, hvordan det hele er endt.
– Både ungdommen, landbruget, klimaet og vandmiljøet bliver tabt på gulvet med denne aftale. Dansk landbrug bliver lænket til konventionel dyreproduktion, som er den mest ressourcekrævende og klimaskadelige produktion af mad overhovedet, og man satser igen for stort på frivillige aftaler. Vi skal producere mad til mennesker og ikke foder til dyr, hvis dansk landbrug skal fremtidssikres i en eskalerende klimakrise, mener Johan Klejs, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Aftalen indeholder støtte til en del nye teknologier, der skal tages i brug i den kommende tid. Det gælder bl.a. pyrolyse, ligesom de såkaldte metanreducerende fodertilsætningsstoffer vil blive støttet med et anseeligt milliardbeløb.
Mens det hos nogle ses som en udvikling af landbrugsteknologier, ser man det helt anderledes hos Den Grønne Ungdomsbevægelse. Selvom det er nye teknologier, er det med til at fastholde landbruget i den nuværende produktionsform, og vil ydermere kun være til fordel for en snæver del af landbruget, mener man.
– Den her aftale opfordrer direkte landmændene til at satse på umodne teknologier for at bevare den enorme dyreproduktion frem for at gå over til plantebaseret produktion. Det bliver igen de konventionelle storbedrifter, der bliver forgyldt. Derfor er der heller ikke tvivl om, at aftalen afspejler den massive magt landbrugslobbyen har på den første landbrugspolitik i Danmark, siger Emil Bejer-Pedersen, presseansvarlig under landbrugskampagnen i Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Kilde: Den Grønne Ungdomsbevægelse