
Transport er et af de CO2-tunge områder, og for at fremme den grønne omstilling har EU vedtaget et klassifikationssystem, også kaldet Taksonomiordning. Ordningen skal bidrage til at fremme den grønne omstilling inden for seks overordnede emner.
I forhold til transportsektoren skal Taksonomiordningen sørge for gennemsigtighed, så kunderne kan prioritere virksomheder, der dokumenterbart gør en indsats for at reducere den negative påvirkning af miljøet eksempelvis ved deres udledning af CO2.
– Mange transportvirksomheder og ejere af større bilflåder har jo allerede i dag gang i mange tiltag for at reducere brændstofforbrug og CO2-aftryk. Efterspørgslen på eldrevne varevogne og personbiler stiger, og til den tunge transport er de første brintstationer opstillet i Tyskland og på vej i Danmark, siger adm. direktør Georg Nielsen fra Continental Dæk Danmark A/S.
Continental-koncernen leverer både dæk og informationsteknologi til autobranchen, transportsektoren og industrien. For at gøre det lettere for transportvirksomheder, busselskaber og flådeejere at dokumentere deres mere klima- og miljøvenlige indsatser har den tyske industrigigant udviklet en ny taksonomiguide, der skal bidrage til større gennemsigtighed, bedre dokumentation og øget konkurrenceevne i markedet for de kunder, der prioriterer klimaindsatser og -resultater.
Hos Continental i Danmark oplever man en stigende efterspørgsel på energieffektive dæk, hvor flådeejere og forhandlernettet er blevet mere opmærksomme på udbudsmateriale, der kræver mere fokus på LCA og TCO, altså livscyklus-analyser og totalomkostninger i hele dækkets levetid frem for kun indkøbsprisen.
– I forhold til dæk kan man på EU’s register for energimærkning se, hvilke produkter, der lever op til Taksonomien. Den kræver bl.a., at dækkene hører til i de to bedste klasser, når det gælder rullemodstand og støj. Herudover har man udviklet forskellige teknologiske løsninger, der kan reducere brændstofforbrug og øge rækkevidden på dækkene. Alt sammen tiltag, der bidrager til reduktion i udgifter og udledning, fortæller Georg Nielsen.
Kilde: Continental