I Middelfart Kommune slægter man det landspolitiske på. Kommunen har, sammen med en række lokale aktører, indgået en helt lokal grøn trepartsaftale. Aftalen sætter retningen for at gøre den kommende omlægningsplan mere inddragende, dialogbaseret og værdiskabende.
Aftalen er underskrevet af seks nøgleaktører: L&F Centrovice, Danmarks Naturfredningsforening i Middelfart, Patriotisk Selskab, Middelfart Vandråd for grundvand, Middelfart Spildevand og Middelfart Kommune.
– Vores aftale understreger Middelfart Kommunes ambition om at være en frontløber inden for grøn omstilling. Ved at samle aktører på tværs af interesser skaber vi en unik platform for dialog og samarbejde, der kan inspirere resten af landet, siger Jacob Bjørnskov Nielsen, formand for Klima-, Natur- og Genbrugsudvalget.
Samarbejdet sigter mod at vedtage en omlægningsplan, der som minimum indeholder konkrete udpegninger af projekter, der medvirker til opfyldelse af indsatsbehovet for hovedvandoplandet og aftale om udtagning af lavbundsjorde, som beskrevet i Folketingets “Aftale om Implementering af et Grønt Danmark”.
Aftalen er en del af en større proces, der kulminerer med en multifunktionel omlægningsplan i 2025. Planen inddrager input fra borgere, lodsejere og lokale arbejdsgrupper og vil sikre en helhedsorienteret tilgang til brugen af det åbne land.
Særligt fokus vil være på at beskytte grundvandet, fremme biodiversiteten, rejse skov, udpege robust landbrugsjord og reducere næringsstoffer i kystområder som Gamborg Fjord, der har det højeste indsatskrav i kommunen og er udpeget af Miljøministeren til akut indsats senest i 2027.
I samarbejdet om Gamborg Fjord har de erhvervsdrivende partnere aftalt at betale et betydeligt beløb til nærmere analyser af presfaktorer.
Kilde: Middelfart Kommune