
En kombination af flinke københavnere og gode behandlingsanlæg betyder, at hovedstadens indbyggere nu skal sortere brugte pizzabakker som papaffald, frem for restaffald, som man har skullet tidligere.
Årsagen er et forsøg, som er kørt mellem kommunen og behandlingsanlæggene.
I forsøget har kommunen været i dialog med behandlingsanlæggene, der modtager pappet, og her er det gået dobbelt godt. Dels viser det sig, at hovedstadens indbyggere generelt er gode til at sortere pizzabakker uden alt for mange madrester, og de bakker, som måtte have lidt tomatsovs eller olie på sig, sagtens kan håndteres af anlæggene.
Pizzabakker er fremstilet af papfibre i høj kvalitet, hvilket betyder at materialet snildt kan anvendes til andre formål, frem for bare at brænde dem af.
På den baggrund har Miljøstyrelsen sagt god for, at man i Københavns Kommune sorterer pizzabakkerne som pap og på den måde genanvender materialerne i stedet for at brænde dem af.
– Vi er rigtig glade for, at vi nu også kan sortere tomme pizzabakker som pap i stedet for at sende dem til forbrænding som restaffald. Vores strategi i København er, at vi skal genanvende så meget affald som muligt og de nye retningslinjer for pizzabakker er et fornuftigt skridt i den udvikling. Vi er også helt med på, hvis det kan være forvirrende for københavnerne, at vi nu ændrer ordningen, men vi vil prøve at få så meget information som muligt ud til borgerne, så vi alle hurtigt lærer at sortere pizzabakker som pap,” siger Line Barfod, teknik- og miljøborgmester (EL), i Københavns Kommune.
Sidste år sorterede man 650 tons pizzabakker som restaffald. Hvis samme mængde bliver sorteret som pap, kan man fx producerer omring 1 mio. flyttekasser.
Kilde: Københavns Kommune