KL, Transition og fem kommuner, støttet af Realdania, har udviklet et værktøj, der gør det nemt for kommuner at vurdere CO2-effekten ved nybyggeri og anlæg. De involverede kommuner er Roskilde, Hjørring, Skanderborg, Favrskov og Aalborg.
Dette værktøj, der muliggør tidlige og valide beregninger af en bygnings CO2-aftryk, er brugervenligt og kan integreres i planlægningsprocessen for at opfylde nye bæredygtighedskrav.
Målet har været at kunne lave en omtrentlig beregning på blot 5 minutter. Værktøjet er open source og kan anvendes af alle, hvilket giver forvaltningerne mulighed for at vælge mere bæredygtige materialer og løsninger.
– Hjørring Kommune er klar til at implementere værktøjet i vores Anlæg og Bygherrerådgivning. Vi håber, det kan hjælpe os med at træffe tidlige beslutninger, der reducerer klimabelastningen af vores projekter, siger Susanne Smed fra Hjørring Kommune.
Værktøjet viser også, hvor stor en del af bygningens indlejrede CO2, der kan genanvendes ved endt levetid, og hvor meget der består af biogene materialer. Desuden kan det vurdere, om bygningen overholder nuværende og kommende CO2-grænseværdier.
Projektet, som startede i 2022, er nu afsluttet, og værktøjet er tilgængeligt for alle på KL’s hjemmeside.
Kilde: Realdania