Planen er, at man vil leve op til Paris-aftalen, og derfor har Mariagerfjord Kommune har lånt godt 28 mio. kr. Midlerne skal anvendes på energirenovering, og idéen er, som man har set andre steder, at besparelserne på energiudgifterne er store nok til at betale lånet tilbage.
Og man er allerede så småt i gang.
I første omgang er de velkendte lavthængende frugter, man har plukket. Det er typisk udskiftning af lyskilder og nye vinduer. Indtil nu har kommunen brugt 5,9 millioner kroner på 22 adresser og energirenoveringerne har allerede resulteret i en årlig besparelse i omegnen af 650.000 kroner.
Kommunen forventer, at besparelsen vil vokse markant i de kommende år i takt med, at endnu flere energirenoveringer ser dagens lys.
Ud over belysning og vinduer omfatter energirenoveringerne også etablering af varmepumper, solceller, fjernvarme og ventilation.
Det er ikke tilfældigt, at Mariagerfjord Kommune investerer massivt i grønne energiløsninger. Som en af landets DK-2020-kommuner har fjordkommunen nemlig forpligtet til at gå aktivt ind i den grønne omstilling.
– Det er naturligvis sund fornuft, at investeringen tjener sig hjem over en årrække, men det vigtigste er, at de mange nye smarte energiløsninger også mindsker kommunens CO2-aftryk og dermed gavner klimaet. Vi er kommet godt fra start. På et år har vi nemlig allerede sparet atmosfæren for 372,5 ton CO2, hvilket svarer til ikke mindre end 318 danske parcelhuse, siger kommunens energirådgiver Allan Sørensen.
På bygningssiden er der også behov for at renovere. 45 procent af kommunens bygningsmasse liger i den tunge, og det giver et stort potentiale for at reducere energiforbruget, hvis det lykkedes at komme nogle trin op af den stige.
– Vi har vedtaget en ambitiøs klimaplan, hvor vi skal nedbringe vores klimaaftryk. Her er vores mange bygninger et helt oplagt sted at sætte ind, siger Jesper Skov Mikkelsen, der er formand for kommunens klima- og landdistriktsudvalg.
Kilde: Mariagerfjord Kommune