
Danmark skal væk fra olie og gas i de danske hjem i 2035, men med mulighed for at installere begge nye fossile fyr-typer, vil man have denne type fyr meget længere end 2035.
Det er ikke hensigtsmæssigt, mener Dansk Fjernvarme og Synergi, der som et af fem initiativer foreslår at udfase salget af olie- og gasfyr fra 2025.
I dag er der cirka 100.000 oliefyr og små 400.000 gasfyr, og med en levetid på cirka 30 år, kan der potentielt være langt flere end de omkring 110.000 gasfyr til boligopvarmningen, som regeringen er tilfældet i 2035.
Reelt kan det være helt fremme mod 2050-2060, før de sidste gasfyr brænder ud, og ikke i 2045, der er skæringsdatoen for, hvornår, landet skal være klimaneutralt.
Synergi-direktør Katrine Bjerre mener grundlæggende, det går for langsomt med den grønne omstilling af bygninger, der samlet står for godt 40 % af Danmarks energiforbrug og knap en tredjedel af den danske CO2-udledning.
– At vende ryggen til opvarmning med olie og gas er noget af det bedste, vi kan gøre for den grønne omstilling. Alligevel kan danskerne i dag installere et sort gasfyr, der kan holde længe efter 2045, hvor det er regeringens ambition, at Danmark skal være klimaneutral. Det giver ingen mening. Vi skal have sat dato for et endeligt punktum for installationen af nye fossile fyr, og samtidig skal tomme varmepumpe- og fjernvarmepuljer ikke holde danskerne tilbage fra at træffe grønne valg. Vi foreslår derfor, at flere midler kommer i spil hurtigst muligt. Og så skal det offentlige selvfølgelig gå forrest og komme først over den målstreg, der markerer et endegyldigt farvel til olie og gas i vores varmesystem, siger Katrine Bjerre.
Udover at sætte en udløbsdato for gas/oliefyr, har de to organisationer også en række andre forslag:
Øg og fremryk midlerne i varmepumpepuljen for 2024-2026, så samtlige 522 mio. kan søges i 2024. På den måde undgås stop go-effekter, hvor varmepumpesalget går i stå, mens puljen er lukket.
Fyld Fjernvarmepuljen op i 2023, så de projekter, der har fået afslag, alligevel kan få støtte. Og lad
Fjernvarmepuljen leve videre fra næste år med nye midler – i stedet for at lukke den ved årets udgang.
Alle offentlige bygninger skal være på grøn opvarmning fra 2028.
Krav om udskiftning af olie- og gasfyr til fjernvarme eller varmepumpe ved køb eller indgåelse af en lejekontrakt på en bygning.
Det fremgik allerede af Klimaaftalen om grøn strøm og varme fra juni 2022, at den tidligere regering arbejdede på ”konkrete tiltag, der kan muliggøre et stop for ny-installation af gasfyr.”
Det har dog endnu ikke ført til et forbud. I sit Klimaprogram 2023 skriver regeringen i stedet, at man først i 2024 forventer at præsentere ”modeller for stop for ny-installation af olie- og gasfyr.”
Kilde: Synergi