
’CleanMilk fra in vitro kultiverede mælkeceller’
Det siger måske ikke de uindviede i fremtidens mælkeproduktion særligt meget, men det dækker over det lidt mere terrængående “Kunstig mælk”.
Koen bliver af mange betragtet som klima-synder, fordi den udleder klimagassen metan, og indtil videre er det kun muligt at reducere koens metanproduktion gennem foderet og avlsarbejde. En løsning på det problem kunne være at fremstille mælken i laboratorier, og det er netop emnet for ’CleanMilk fra in vitro kultiverede mælkeceller’, der undersøger projektet mulighederne for en fremtidig mælkeproduktion uden for koens mange maver.
Projektet er ét af syv forskningsprojekter, som har fået støtte af Mejeribrugets ForskningsFond (MMF), selvom det strengt taget ligger en smule på kanten af den mere normale mejeriforskning.
Med projektet skal de danske forskere forsøge at skabe mælk i et laboratoriemiljø på basis af mælkeceller fra en ko. Projektet skal give mejerierne viden om fordele og ulemper ved at benytte mælkeceller, der er dyrket i et reagensglas, til produktion af ’mælk’. Ikke mindst er det vigtigt at finde ud af, om laboratoriedyrkede ingredienser har samme positive effekter som naturens eget produkt, siger chefkonsulent i Mejeribrugets ForskningsFond, Grith Mortensen, om baggrunden for at prioritere dette projekt.
Fonden forventer at kunne disponere med 16 mio. kr. til de syv prioriterede projekter, som fordeler sig på fire af landets universiteter: Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet.