De er ikke altid blevet set på som værende de fineste byggerier. Etagebyggerierne opført mellem 1930-1975 bliver kaldt modernismens, og de rummer fx Bellahøjhusene i København og Gellerupparken i Aarhus.
Men nu har Realdania valgt at støtte en klimarenovering af dem.
En renovering, som dog ikke må gå ud over deres arkitektoniske udtryk.
– Der findes mange etagebyggerier i Danmark, som er opført i årene mellem 1930 og 1975. Det er bygninger, som ikke altid bliver forbundet med god arkitektur. Men faktisk har bygningerne ofte en høj arkitektonisk kvalitet og rummer nogle attraktive lejligheder. Vi vil gerne bidrage til, at flere får øjnene op for de kvaliteter og arbejder med bygningerne på en god måde, siger Thomas Waras Brogren, der er projektchef i Realdania.
Det er almene boligafdelinger og andre ejere af etageboligbygninger, som kan søge om midlerne.
Realdania forventer at yde støtte til 6-9 projekter. Udvælgelsen af projekterne foregår i to trin.
Fra den 5. februar og frem til den 14. april 2025 kan man indsende sin projektidé. Hvis man går videre i processen, vil man herefter få besked og skal efterfølgende udfylde en egentlig ansøgning med frist den 13. juni. Den 5. september vil det blive offentliggjort, hvilke projekter, der får tildelt støtte.
I øvrigt er der mere at hente end økonomisk støtte. Projekterne bliver også en del af et netværk med de øvrige projekter og faglig sparring fra eksperter inden for klimaberegning og den nyeste tilgang til at bevare, styrke for forny de bygninger, som er opført i perioden.
Det forventes derfor, at ansøgerne er parate til at bidrage til evaluering, erfaringsopsamling og vidensdeling, så resultaterne kan komme andre til gavn.
– Med indsatsen ønsker vi at skabe en ny forståelse for sammenhængen mellem bevaring af bygningskulturen fra perioden og indsatsen for at mindske klimabelastningen fra det byggede miljø. Ved at tage udgangspunkt i bygningernes særlige kvaliteter håber vi at kunne afprøve nye renoveringsstrategier, der reducerer klimaaftrykket i et livscyklusperspektiv, samtidig med at de bygningskulturelle værdier bevares, styrkes eller måske endda fornys, siger Thomas Waras Brogren.
Kilde: Realdania