
Nogle boliger ligger mere udsat for naturens luner end andre – eller man kan også sige, at de ligger ikke særligt hensigtsmæssigt.
Det viser en gennemgang, som Naturskaderådet står bag.
Indenfor de senere år har Danmark været ramt af mere end én stormflod, og de nye tal viser, at 245 boliger har været ramt af stormflod mere end én gang.
218 boliger har været ramt af stormflod to gange, 26 boliger har været ramt tre gange, mens én bolig har været ramt hele fire gange.
Samlet set er det over 500 skadesager forårsaget af stormflod, som foregår på en adresse, der er blevet ramt gentagende gange. Det koster dyrt både økonomisk, menneskeligt og miljømæssigt, hver gang der genopbygges i et klimaudsat område, fortæller skadesdirektør i Gjensidige, Lene Rasmussen.
– Når stormfloden rammer kan det føre til store ødelæggelser og dyre reparationer, som er til stor gene for de berørte borgere. Samtidig ved vi desværre, at sandsynligheden for, at allerede berørte vil blive ramt igen er stor. Derfor ønsker vi at blive klogere på, hvordan vi får boligejere til at forebygge stormflodsskader, inden de sker første gang, mens vi ønsker at blive klogere på, hvordan vi kan hjælpe, og hvad samfundet kan gøre. Vi samarbejder samtidig med brancheorganisation F&P om at give et fælles bud på en forbedret stormflodsordning for fremtiden.
Udover de over 500 skadesager på boliger, der er ramt flere gange, er der også 6.745 skader på boliger som, for nu, kun har været ramt af stormflod en enkelt gang, og dette gælder kun de dækningsberettigede skader. Ifølge Lene Rasmussen kræver det politisk vilje at sikre danskerne og deres boliger mod det stadig vildere vejr i fremtiden.
– I dag siger lovgivningen, at erstatning og genopbygning skal ske samme sted, som skaden er sket, medmindre der foreligger væsentlige forebyggelseshensyn, så kan udgangspunktet fraviges. Hvis vi i fremtiden i højere grad skal sikre, at adresser ikke bliver ramt gentagende gange, så kræver det en lempelse af kriterierne for de væsentlige forebyggelseshensyn, så alternative løsninger kan skabes sammen med de ramte boligejere. Løsningen er og bliver et fælles ansvar.
Kilde: Gjensidige