
En forskergruppe ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet (NTNU) har udviklet en metode til at lave en langt mere effektiv solcelle ved hjælp af såkaldte nanotråde. Hvis disse nanotråde placeres oven på en traditionel siliciumbaseret solcelle, kan det potentielt fordoble effektiviteten af nutidens Si-solceller.
Og det kan oven i købet gøres uden at prisen for disse typer af solceller stikker helt af.
Vi har en ny metode til at bruge galliumarsenid (GaAs) gennem nanostrukturering, så vi kan gøre solceller meget mere effektive i forhold til prisen ved kun at bruge en lille brøkdel af det materiale, der normalt bruges, siger Anjan Mukherjee, en Ph.d.-kandidat ved Institut for Elektroniske Systemer.
Galliumarsenid (GaAs) er blandt de bedste materiale til fremstilling af højeffektive solceller. Det skyldes dets ekstraordinære lysabsorption og elektriske egenskaber. Ulempen har hidtil været den meget høje omkostning ved at anvende det dyre materiale.
Det nye er derfor ikke selve det at anvende galliumarsenid, men fremstillingsmåden.
Vores forskergruppe har fundet en ny måde at lave en solcelle med ultrahøj effekt-per-vægt-forhold, der er mere end 10 gange mere effektiv end nogen anden solcelle, ved at bruge GaAs i en nanotrådstruktur, siger Helge Weman, professor ved Institut for Elektroniske Systemer ved NTNU.
Gruppen anvender MBE (molekylær stråleepitaksi) til produktion af nanotråde. En velkendt metode, der dog også er kendt for ikke at være velegnet til store volumen. Ved de konkrete solceller anvendes værktøj, der er kendt fra industrien, MOCVD (metal organic vapor deposition), som betyder, at man kan komme op i produktionskapacitet.
Kilde: Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet (NTNU)