Mange vel næppe tænke på sand som en begrænset ressource, men det er ikke desto mindre tilfældet. Derfor er Teknologisk Institut gået sammen med Saint-Gobain Weber og RGS Nordic A/S om at udvikle en metode, som kan genbruge knust betonaffald og erstatte sandet i mørtel og beton.
Sand spiller en stor rolle i naturen, hvor det har betydning for fx vandkvaliteten, og derfor kan man ikke bare grave sand op i de mængder, man lyster. Uheldigvis er der på nuværende tidspunkt ikke andre alternativer end sand i mørtel og beton.
– Genanvendelse af byggematerialer er essentielt for bæredygtigheden af fremtidens byggerier, og her skaber samarbejdet mellem videnspartnere og industri langtidsholdbare løsninger. Ved at bruge findelt betonaffald som erstatning for noget af sandet i mørtel og beton skaber vi et materialekredsløb, hvor affald omdannes til ressource. Det er godt for både miljø og økonomi, fortæller projektleder Signe Strange Grønborg fra Teknologisk Institut.
Målet i projektet er derfor at udvikle en rentabel metode til at oparbejde det fine betonpulver til en sand-lignende, ensartet fraktion, der kan erstatte naturligt sand i nye betonprodukter. Derudover skal der i projektet videreudvikles på eksisterende cementbaserede recepter, så man herigennem kan tilpasse betonproduktionen til de ændrede egenskaber af neddelt beton som delvis erstatning for naturligt sand.
Dette vil reducere forbruget af naturligt sand med 30.000 tons årligt i Danmark og fremme den grønne omstilling indenfor byggeri.
– Vores mål med projektet er at kunne mindske behovet for naturlige råmaterialer og gøre bedre brug af betonaffald, som i dag typisk ender som fyld i asfalt. Med projektet håber vi samtidig at blive klogere på, hvordan vi kan recirkulere en større del af vores produkter, og dels på at kunne inspirere andre virksomheder i byggebranchen til at arbejde med de affaldsstrømme, som udtjente produkter genererer, siger Anja Sørensen, der er direktør for forretningsudvikling hos Saint-Gobain Denmark.
Håbet er, at man på sigt kan erstatte cirka 30 procent af sandet i beton med knust genanvendt beton. Og der er store planen med projektet. Når det ligger klart, vil man udrulle det til hele det europæiske marked.
Kilde: Teknologisk Institut