
Ønsker man som sportsudøver at kravle helt op på den øverste podieplads, skal der, ud over talent og massevis af træning, og en god portion animalske proteiner til.
Ellers sådan lyder myten i hvert fald. En myte, som Dansk Vegetarisk Forening nu vil gøre op med i projektet Plant Powered Sport & Fitness.
Projektet skal hjælpe både breddeidrætten, fitnesscentre og elitesporten med at integrere plantebaserede måltider og give sportsudøvere den nyeste viden om, hvordan plantebaseret ernæring kan styrke både præstation og restitution.
– Vi vil have sportsverdenen til at gentænke, hvad god ernæring indebærer. Mange tror stadig, at animalsk protein er en nødvendighed, men forskning viser, at plantebaserede proteinkilder kan være lige så effektive – og i nogle tilfælde endda bedre for præstation og restitution, siger Daniel Barrera Madsen, mad- og adfærdskonsulent i projektet.
Protein spiller en afgørende rolle i sportsernæring, men forståelsen af, hvad der udgør en god proteinkilde, er stadig præget af forældede opfattelser. Ifølge Tina Beermann, klinisk diætist og specialist i plantebaseret ernæring, er det tid til at opdatere synet på protein:
– Proteinkvalitet vurderes ofte ud fra forældede metoder, der ensidigt favoriserer animalske kilder. Men forskning viser tydeligt, at en veltilrettelagt plantebaseret kost ikke blot dækker proteinbehovet, men også kan forbedre restitution, reducere inflammation og understøtte muskelopbygning på lige fod med animalsk protein. Derfor er det afgørende, at vi får gjort op med myterne og udbredt den viden i sportsverdenen, siger hun.
Projektet skal ikke blot informere, men også gøre det lettere for sportssteder at tage konkrete skridt mod en mere plantebaseret madkultur. Det sker gennem dialogmøder, workshops og inspirationsmateriale målrettet sportsudøvere, trænere og kantiner i sportshaller og fitnesscentre.
Kilde: Dansk Vegetarisk Forening