Danmarks klimamål skal skærpes, så vi ikke er klimaneutrale i 2050, men derimod 2045. Til gengæld skal vi have en udledningsreduktion på 110 procent i 2050. Det mener regeringen, og Klimarådet er enig.
I praksis betyder det, vi begynder at fjerne CO2 fra atmosfæren, og skal det lykkedes, skal beslutninger tags allerede nu.
At nå målet er dog langt fra nogen let øvelse, påpeger man fra rådets side, der i en ny rapport viser de muligheder, der ligger. Rapporten er ikke fyldt med konkrete forslag, men skal mere ses som en slags overflyvning, og en konstatering af, at de beslutninger, der tages nu, har betydning for, om vi kan komme i mål.
– Alene med dagens løsninger kan vi komme langt mod klimaneutralitet, hvis vi får truffet de nødvendige politiske beslutninger og taget kendte omstillingselementer rettidigt i brug. Det handler fx om vådlægning af lavbundsjorde, om CCS og skovrejsning, om flere elkøretøjer og udfasning af gas i både private hjem og industrien. Når vi ser på klimaindsatsen inden for Danmarks grænser, bliver den helt store udfordring at nå videre end 90 pct. Her skal helt nye elementer formentlig i spil, siger Peter Møllgaard, Klimarådets forperson.
For at skubbe landet fra de 90 til 110 procent, er der grundlæggende to veje at gå, som rådet ser det. Enten bunder det i en ændring af vores forbrugsmønstre, hvilket vil sige, at vi bl.a. spiser mindre kød og mere plantebaseret.
Den anden vej er mere baseret på teknologiske løsninger.
Begge veje har fordele og ulemper. At ændre vaner, herunder spisevaner, er ikke den letteste opgave, et samfund kan sætte sig selv, så mange vil nok skele til den teknologiske vej – ikke mindst til DAC.
DAC – Direct Air Capture – kan som navnet antyder det, fange CO2 direkte fra luften. Potentialet er enormt, men teknikken er umoden, som det beskrives. Altså ikke brugbar på nuværende tidspunkt.
Klimarådet advarer da også om, at går man den teknologiske vej, skal man ikke satse på DAC alene. Det kan vise sig, at DAC-teknikken er både svær, dyr og måske umulig at skalere op
Kilde; Klimarådet