En stor og meget omfattende vidensbase om såkaldt biobaseret byggeri er blevet åbnet for alle interesserede.
Det betyder, at viden og ekspertise fra forskere, eksperter og aktører i hele værdikæden er samlet ét sted og markerer afslutningen på første fase af Realdanias indsats “Veje til biobaseret byggeri.”
Dermed er der langt bedre mulighed for at søge viden om alternative byggemateriale som træ, halm og andre naturlige, fornybare ressourcer.
Det er Realdania, der står bag, og idéen er at undersøge, om Danmark kan blive selvforsynende med biobaserede byggematerialer – altså materialer, der har lavere produktionsudledninger, kan lagre CO2 og er biologisk nedbrydelige.
Første fase af indsatsen er nu afsluttet. En indsats, der skal skabe og dele viden om arealer og afgrøder, bidrage til udvikling af nye løsninger, etablere nye værdikæder og forretningsmodeller samt afprøve de biobaserede materialer i konkrete eksempelbyggerier.
– En større udbredelse og anvendelse af de materialer, som vi historisk har brugt til at bygge med, kan blive et helt afgørende element i at nedbringe byggeriets klimaaftryk. Jeg håber, at den omfattende mængde af viden, vi nu lægger frem – og som alle kan bruge og finde inspiration i – kan være et afsæt for den nødvendige, brede dialog mellem produktionsvirksomheder og andre nøgleaktører, som sammen skal udvikle de biobaserede værdikæder i fremtiden, siger Stig Hessellund, projektchef i Realdania.
Det er helt nye scenariebaserede analyser fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet, som danner grundlag for arbejdet. Her har man bl.a. hentet viden om, hvilke afgrøder og materialer, der kan dyrke på Danmarks arealer til biobaseret byggeri. Og hvilke mængder, der kan bruges i byggeriet.
En ting er det viden og de forskningsmæssige resultater. Noget andet er at få dem omsat i det virkelige byggeri. Her mangler en vigtig og altafgørende brik – et samarbejdet mellem landbrug og produktionen af byggevarer i industriel skala.
I dag er det svært at finde sådanne byggematarialer. Der er ganske få producenter, og de ofte vanskelige at finde.
Samtidig er der et behov for at hjælpe med produktudvikling og test, dokumentation og certificering, der kan understøtte implementering og markedsintroduktion af nye materialer og løsninger.
I næste fase af Veje til Biobaseret byggeri vil der være fokus på værdikæderne for produktion af materialer. Men også på anvendelsen og den byggetekniske og arkitektoniske kvalitet af byggerier med biobaserede materialer.
Sammen med udvalgte bygherrer er det ambitionen at realisere flere eksempelbyggerier – både nybyggeri og renovering – hvor også danske biobaserede byggematerialer bliver brugt i praksis. Målet er, at disse bygninger kan fungere som inspirerende eksempler for håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører, der kan opleve materialernes unikke kvaliteter og æstetik på nært hold.
Læs mere på Realdanias hjemmeside
Kilde: Realdania