Hidtil har det kun været muligt at anvende tal om hvor grønt elforbruget er i Øst- og Vestdanmark. Det vil Energinet ændre på med en ny miljødeklaration, hvor man opgør time for time og for alle landets 98 kommuner, hvor strømmen kommer fra, og dermed hvor grøn den er.
Kigger man tilbage i 2023 var det Lolland, Lemvig og Randers, som var på den grønne gren med hensyn til, hvor grønt elforbruget var. Horsens, Fredericia eller Faaborg-Midtfyn lå derimod i den tunge ende.
Ved at opgøre elforbruget time for time elforbruget i landets 98 kommuner og sammenholder det med den grønne strøm, der samtidig er produceret i lokalområdet, får man et meget mere præcist og retvisende billede af, hvor grøn strømmen i stikkontakterne er.
Den lokale elproduktion bliver nemlig først og fremmest brugt lokalt, og kun overskudsproduktion sendes videre ud i landet.
Det kommer bl.a. virksomheder til gavn, når de skal opgøres deres grønne redskaber.
– Men de kan faktisk også bruges i et større perspektiv. I de egne af landet, hvor der allerede er stor produktion fra vindmøller og solceller, er elnettet ofte allerede ”fyldt op”. Hvis kommende elproduktionsanlæg bliver placeret i de områder, hvor andelen af grøn strøm er lavere, er der en chance for, at de hurtigere kan blive tilsluttet elnettet – de ikke skal vente på, at elnettet bliver udbygget. Det vil være godt, fordi vores strøm hurtigere bliver helt grøn, og fordi det mindsker behovet for, at vores fælles elnet skal udbygges, fordi mere strøm bruges lokalt og ikke skal transporteres på tværs af landet,” siger Jesper Abildgaard, vicedirektør i Energinet.
Produktionen af landbaseret vedvarende energi er delt ret meget op, sådan forstået at en mindre del af kommunerne har meget energi. Men selv de kommunale højdespringere kan stadig ikke mønstre grøn energi i alle årets 8760 timer.
Topscoreren er Lemvig kommune, der i 2023 formår at dække 91 procent forbruget med lokal grøn til elproduktion. Herefter kommer Lolland med 88 procent. I alt 29 kommuner dækker mere end 50 procent af forbruget med lokalt produceret grøn strøm.
Kilde: Energinet