Den danske teglkoncern Randers Tegl A/S indgår nu et strategisk og kommercielt samarbejde med virksomheden Genbrugssten ApS, der har etableret sig som en af de førende aktører inden for genbrug af mursten.
Samarbejdet indebærer, at Randers Tegl skal sælge genbrugssten fra Genbrugssten, og at Randers Tegl skal genanvende nedknuste overskudsmaterialer fra produktionen.
– Vi har fulgt udviklingen inden for genbrug af mursten og mener, at det er den helt rigtige vej at gå. Når en murstensbygning fra eksempelvis 1950’erne nedrives, bliver stenene ofte blot nedknust og brugt som vejfyld. Det er helt unødvendigt, da en stor del af stenene kan genbruges og finde vej til nye byggerier. Den udvikling vil vi gerne sætte yderligere fart på, forklarer adm. direktør Thomas Piper fra Randers Tegl.
Randers Tegl har nu indgået et samarbejde med Genbrugssten om at videresælge virksomhedens produkter. Randers Tegl har ekspertisen og et stort distributionsnetværk i både Danmark og i udlandet, og dermed får Genbrugssten adgang til en langt større målgruppe:
– Vi er meget tilfredse med aftalen med Randers Tegl. Det løfter med ét vores kommercielle afsætningsmuligheder til et helt nyt niveau, og det giver os mulighed for at koncentrere os om det, vi er bedst til – nemlig at købe brugte mursten og at rense og klargøre dem til genbrug. Vores effektive rensemaskine fjerner mørtel fra stenene, og derefter foretages en håndsortering, forklarer adm. direktør Steen Madsen fra Genbrugssten.
Han siger supplerende, at virksomheden har en rummelig virksomhedskultur med arbejde, der giver meningsfuld beskæftigelse til medarbejdere på kanten af arbejdsmarkedet. På den måde har genbrug af mursten også en social dimension.
Genbrugssten er dog ikke et billigt produkt. En genbrugt mursten koster typisk lidt mere end en ny, men ikke desto mindre er genbrugssten blevet populært – særligt blandt arkitekter og andre, der ønsker at nedbringe byggeriets CO2-udledning og skabe et særligt æstetisk udtryk – enten til indvendige eller udvendige vægge.
En del af de mursten, som Genbrugssten får ind, er beskadigede og kan ikke genbruges. Derfor har Randers Tegl og Genbrugssten lavet en tillægsaftale, der indebærer, at Randers Tegl genanvender de mursten, der ikke kan genbruges. Det foregår på Hammershøj Teglværk, hvor de kasserede mursten nedknuses og indgår i produktionen af nye sten.
Randers Tegl er langt i udviklingen af ReClay, der er en serie af mursten, hvor mere end 25% af råmaterialerne kommer fra nedknuste materialer, der har samme pris og høje kvalitet som øvrige mursten fra Randers Tegl.
Potentialet for det nye samarbejde mellem Randers Tegl og Genbrugssten er stort, og de to virksomheder har en fælles målsætning om at løfte markedet fra promille til procent:
– COWI har lavet beregninger, der estimerer, at der nedrives bygninger med tilsammen ca. 40 millioner mursten om året. Udfordringen er dog, at de danske byggeteknikker ændrede sig fra 1960’erne og frem, hvor man begyndte at anvende mørtler med langt mere cement, og det er meget vanskeligt at afrense med vores maskiner i dag. Det er dog et område, vi arbejder på at finde nye løsninger for, så vi fremadrettet også kan genbruge sten fra byggerier efter 1960’erne, siger Steen Madsen videre.
Kilde: Randers Tegl