Verdens skove kan rumme op 226 mia. tons CO2. Det er 30 procent af al den CO2, der er udledt siden den industrielle æra begyndte.
Det er 200 forskere på tværs af verden, der med vidt forskellige målemetoder er kommet frem til det tal, og som er blevet til et studie, der er udgivet i Nature.
Alt er dog ikke fryd og gammen i forhold til skovens rolle som optager af CO2. Bl.a. bliver skovens evne påvirket af faldende diversitet. Jo mindre diversitet, jo ringere evne til at optage CO2.
Forskerne vurderer, at cirka 60 procent af kulstoffet kan optages ved at bevare og pleje skove, der eksisterer i dag. Det resterende kulstof anslås at blive opsamlet ved at genoprette skove i områder med ringe menneskelig påvirkning.
Skovdrift anses ofte for at være klimaneutralt, men der er et element at hastighed i den betragtning, påpeger Stig-Olof Holm, lektor i økologi ved svenske Umeå Universitet.
Det gælder i hvert fald, hvis man tager Paris-aftalen med i regnestykket, for her kan skoven ganske enkelt ikke nå at vokse op og binde tilstrækkelig CO2.
– Det vil være alt for sent, hvis vi skal vedtage Paris-aftalen og nå netto-nul-udledning i år 2050, for næsten hele udledningen vil forblive i atmosfæren i det tidsrum, siger han til svt.se
På nuværende tidspunkt er der heller ikke international enighed om, hvordan man bør opfatte bæredygtig skovdrift, men på Europæisk niveau har Ministerial Conference on the Protection of Forests in Europe (MCPFE) opstillet seks kriterier for bæredygtig skovdrift:
- Bevarer og forøger skovressourcen
- Bevarer og forøger skovenes sundhed og vitalitet
- Bevarer og forbedrer skovenes produktion
- Bevarer og forbedrer skovenes biodiversitet
- Bevarer og forbedrer skovenes beskyttelsesfunktion
- Bevarer skovenes andre socio-økonomiske funktioner
Kilde: svt.se/træ.dk