De fleste er enige om, at CO2-fangst/lagring er afgørende skidt i klimakampen. En af metoderne er at anvende udtjente olie- og gasfelter.
Til gengæld er man ikke klar på, hvilke materiale, der skal anvendes, for at gøre CO2-lagringen en succes.
I innovationsprojektet COLLATE – CO2 Liquid LAboratory TEsting – tester virksomheden IKM Ocean Team fra Esbjerg og andre virksomheder og forskere materialer, der skal bruges til lagringen. Det gælder fx den cement, der skal forsegle brøndene, når CO2’en er pumpet ned i undergrunden, fortæller Benjamin Lorenzen, Chief Innovation Officer hos IKM Ocean Team.
Vi leder projektet, og arbejder blandt andet med udstyr og analyser af materialer, der kan benyttes til effektiv CO2-lagring. Vi ønsker at blive klogere på, hvordan forskellige materialer opfører sig, når de benyttes til CO2-lagring – og til langtidslagring på mange hundrede år, som er det, vi sigter mod i Nordsøen, siger Benjamin Lorenzen.
I COLLATE er det blandt andet hensigten at udvikle et komplet testanlæg på havnen i Esbjerg, der kan bruges til at teste materialer til CO2-lagring under de faktiske forhold, som blandt andet cement og stål vil møde i Nordsøens undergrund. Planen er, at testkammeret skal være kommercielt i 2023.
Sideløbende med de test, som IKM Ocean Team foretager, arbejder forskere fra DTU og GEUS også på at teste de materialer, der er i spil til CO2-lagring i deres egne faciliteter.
Vi ser på, hvordan cement reagerer i samspil med CO2, og så sammenligner vi med de resultater, som IKM Ocean Team udarbejder. Vi skal gerne have de samme resultater for at kunne være sikre på, at cementen er pålidelig, når den skal bruges offshore, siger Knud Didriksen, seniorforsker ved GEUS.
Kilde: Energy Cluster Denmark