Glas er et meget udbredt materiale. Det har en lang række fordele, men har også nogle egenskaber, der er lidt uhensigtsmæssige. Bl.a. kan det gå i stykker. For at opnå en stor brudstyrke, skal det gøres tykkere, og dermed tyngere.
Det vil professor Morten Mattrup Smedskjær fraInstitut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet (AAU) ændre på. Han er netop blevet tildelt den prestigefulde EU-bevilling ’ERC Consolidator Grant’. Med bevillingen, der er på 2 mio. euro, skal han accelerere sin forskning i glasmaterialers komplekse strukturer og potentialer, der på sigt kan bidrage med vigtig viden til industrien og til et mere bæredygtigt samfund.
Vi omgiver os med glas hver eneste dag. Det kan være i telefoner, interaktive displays, vaccineglas eller store glaspartier i nye bygninger. I hvert tilfælde er der stigende krav til, hvad glasset skal kunne holde til, og derfor er det afgørende, at vi har en grundlæggende forståelse af glassets fysik og kemi. Med den viden vil industrien på sigt kunne opnå en større sikkerhed for, at nye materialer kan holde til det formål, de er tiltænkt. Ny viden vil også kunne styrke innovationskraften, når der skal findes nye anvendelser af glasmaterialer, forklarer Morten Mattrup Smedskjær.
Morten Mattrup Smedskjær har i mange år forsket i glas og har flere gange været med til at sprænge rammerne for glasmaterialers brudsikkerhed. Med ERC-bevillingen skal han i en kombination mellem fysiske eksperimenter, computersimuleringer og maskinlæring blive endnu klogere på strukturerne i glas og derigennem accelerere udviklingen af nye materialer. Målet er blandt andet at øge mulighederne for at forudsige glassets egenskaber, og ikke mindst at levere viden, som kan gavne både klima, industri og forbruger.
Kan vi gøre glasset mere brudsikkert og dermed tyndere, påvirker det hele kæden; vi skal bruge færre råmaterialer, mindre materiale skal smeltes, og mindre skal transporteres, siger Morten Mattrup Smedskjær.
Ambitionen er, at bevillingen kan bidrage til at skabe et fyrtårn for interdisciplinær glasforskning, hvor faggrene som kemi, fysik, materialevidenskab, matematik og maskinlæring alle spiller ind. Projektet forventes at blive skudt i gang i efteråret 2022.
Kilde: Aalborg Universitet