
Jordbaserede solpaneler monteres i en hældning på 20 grader, vendt mod syd. Det giver åbenlys mening, men måske er det åbenlyse ikke altid rigtigt.
I hvert fald har tyske forskere fra Leipzig University of Applied Sciences undersøgt, hvad det betyder, hvis man i stedet benytter et vertikal placering, og vender den øst/vest i stedet.
Ved at benytte værktøjer EnergyPlan fra Aalborg Universitet kom de frem til, at der på energisiden stort set ikke var forskel. Mens den klassiske placering høstede 1.020 Wh/w, var det 999 Wh/w for den lodrette.
I steder er det andre steder, de to adskiller sig. Kablingen på det vertikale anlæg er dyrere, og der er mindre installeret effekt pr. område. Det skyldes, at man må flytte panelerne længere væk fra hinanden for at undgå skyggeeffekt.
På den positive front er mere effektive om vinteren, og så er der nogle ikke-energimæssige fordele.
Man kan dyrker jorden mellem solpanelerne og man kan opnår en større biodiversitet. Det kan have betydning nogle steder.
Forskerne slår da heller ikke til lyd for, at man nu kategorisk skifter fra den ene til anden monteringsstrategi, men i stedet anvender den, der giver mest mening det pågældende sted.
Kilde: pv magazine