Mange har den antagelse, at vi har iført os den grønne førertrøjer på klimaområdet. Men det er faktisk den omfattende vindmølle-industri, der hiver os op i det helt pæn selskab, lyder det fra Klimarådet. På andre områder er vi mere den gode middelvare, viser rådet i et såkaldte diskussionsoplæg.
Klimarådet undersøger i oplægget tre forskellige indikatorer for, hvor godt Danmark har gjort det inden for udvikling og udbredelse af klimateknologi.
De tre indikatorer er:
Offentlige investeringer i klimarelateret forskning, udvikling og demonstration
Klimarelaterede patenter
Klimarelateret eksport
Målt på de tre indikatorer ligger Danmark i den bedre halvdel sammenlignet med andre rige lande, men det skyldes i høj grad vindmølleområdet. Faktisk var mere end halvdelen af de cirka 4.000 danske klimarelaterede patenter, der blev ansøgt om i både EU og USA fra 2005 til 2021, relateret til vindmølleteknologi.
Klimarådet har undersøgt ti områder indenfor den grønne omstilling, og peger på, at Power-to-X kan blive et område, hvor Danmark kan blive afgørende. Det skyldes bl.a., at der er blevet investeret store summer, men det er vi bare ikke alene om.
Mange andre lande satser og investerer også i teknologien, og konkurrencen gør det svært at opnå en global førerposition. Vi har desuden et relativt lille brintforbrug i Danmark, og det kan gøre det sværere at skabe synergier mellem udvikling og udbredelse af teknologien.
– Der er ingen garantier, men hvis vi ønsker at være førende inden for nye områder og ikke blot inden for vindmølleteknologi, bør regeringen overveje, om der skal satses mere. Regeringen kan blandt andet overveje, om der er behov for flere midler eller tydeligere prioritering af eksisterende ressourcer, siger forperson for Klimarådet, Peter Møllgaard.
Kilde: Klimarådet